Андрей Новаков: „България усвоява 94% от евросредствата, а нивото на грешка е едва 2%“
Андрей Новаков: „България усвоява 94% от евросредствата, а нивото на грешка е едва 2%“ / Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП

Видимите резултати са синоним на евросредствата в България, а страната ни се справя отлично в борбата с измамите с евросредства.“ Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ по време на пресконференция в Германия. Събитието е част от тридневно посещение по покана на Д-р Ингеборг Гресле, председател на  Комисията по бюджетен контрол. По време на посещението си евродепутатът се срещна с Кристиян Френцел, Държавен секретар, начело на Канцлерството на Мекленбург-Западна Померания, както и с представители на Министерство на финансите на Германия.

Според Новаков, България е направила стъпка повече от изискванията на Европейската комисия при контрола на евросредствата. Доказателство за това е ниското ниво на грешка при работата с еврофондовете - около 2%, както и фактът, че Европейската сметна палата определя само 1.3% от евросредствата в страната ни за изложени на риск от злоупотреби и лошо управление. Според евродепутата, системите за контрол на евросредствата в България работят добре, което се потвърждава и от данни на Европейската комисия.

„Правителството в България си е поставило за цел да превърне евросредствата в измерими резултати за хората и бизнеса. Страната ни постигна това като определи по-малко на брой приоритети, в които да се инвестира чрез еврофондове“, допълни Новаков. Според него, България успешно намалява административната тежест при работата с еврофондовете като прави възможно кандидатстването за и отчитането на евросредства по електронен път.

В допълнение Новаков посочи, че усилията на страната ни са отчетени, благодарение на което България има свой представител в работната група за намаляване на бюрокрацията към Европейската комисия след конкуренция с над 300 кандидати от ЕС.