Андрей Новаков
Андрей Новаков / ГЕРБ/ЕНП

"България е облагодетелствана и в трите сценария на Европейската комисия (ЕК) за бъдещето на европейския бюджет. Публикуваното предложение на ЕК означава, че сме крачка по-близо до запазване на досегашното финансиране в по-бедните региони", коментира Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по време на среща с кметове и представители на общини от Югозападна България, провела се в Благоевград. Реакцията е по повод на публикуваната вчера визия на ЕК за многогодишния бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 г.

A.L.E.C.O - първата българска програма на Европейския съюз ще бъде официално открита

По думите на Новаков, всеки сценарий предвижда различен размер на инвестициите чрез кохезионната политика, както и различен брой държави, които ще се възползват след 2020 г. Така например, при съкращение на сегашните инвестиции от 370 млрд. евро на 246 млрд. евро, държави като Германия, Франция, Италия и Испания няма да могат да се възползват от кохезията. В същото време, финансирането за България по линия на Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд ще бъде запазено.

Андрей Новаков внася доклад в ЕП за ефекта от европейското финансиране за магистрали и жп линии в България и ЕС

Според евродепутата, визията на ЕК идва в резултат на подготовката на Българското председателство през 2017 г. и свършената работа от старта му досега. 

ЕК ще публикува финалното предложение най-късно в началото на май 2018 г. и очаква година по-късно европейските лидери да постигнат съгласие по многогодишния бюджет.