43 тежки катастрофи с 6 загинали са станали през миналата зима
43 тежки катастрофи с 6 загинали са станали през миналата зима / netinfo

43 тежки катастрофи, при които са загинали 6 души, са станали на територията на област Габрово през периода от 1 октомври 2008 г. до 31 март 2009 год., сочи Анализът на тежките пътно- транспортни произшествия. Ранените са 54, от които 9 пешеходци, включително 2 деца. Делът на произшествията с участие на пешеходци за периода е 25 % от всички тежки произшествия, като те са 36 % от убитите и 18 % от ранените. В община Габрово са регистрирани 30 тежки катастрофи с 6 убити и 40 ранени.

В община Севлиево са станали  6 катастрофи с пострадали, от които 7 ранени. В община Дряново произшествията са две, с двама ранени, както и в община Трявна - 5 произшествия с петима ранени.

Данните показват, че през есенно-зимния период на годината пешеходците се превръщат в най-уязвимата и рискова група участници в движението. Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил са децата и възрастните хора. Злополуките с тях стават предимно между 17 и 21 часа. В тези часове на денонощието през периода са настъпили 20 катастрофи с участие на  пешеходци, това е 70 % от всички произшествия с пешеходци, при които са загинали 2 човека и са ранени 5.

Аварийността нараства и поради неизправни и не регулирани фарове, съчетано с неправилно движение на пешеходци по тъмно, липсващо или недостатъчно улично осветление в населените места.