дело съд
дело съд / БГНЕС
Дряновска фирма ще плати 2 000 лева глоба заради горене на полиетиленови (пластмасови) опаковки и обгазяване на близкото село с черен дим и неприятна миризма. Решението е окончателно, без право на обжалване. Произнесе го на 12 април т. г. състав на габровския Административен съд.

Актът е съставен от експерти към Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Наказаната фирма се опита да се оправдае пред съда, че не е ясно кой точно е извършил нарушението

Преди близо девет месеца – на 4 юли м. г. във великотърновската инспекция, към която е и Габровска област, пристигнал сигнал от жители на дряновско село, че фирма наблизо гори безконтролно пластмасови отпадъци и трови обитателите с миризма и дим. При огледа на място, на площадката на предприятието, екоинспекторите установили горене на пластмасови отпадъци с произход от дейността на дружеството.

„Изгарянето на отпадъци, като вид дейност с отпадъци, подлежи на разрешителен режим, регламентиран в Закона за управление на отпадъците. За извършената дейност дружеството не притежава разрешително за дейности по третиране на отпадъци", категоричен е съдът. 

Източник: вестник „100 вести"