Оправдателна присъда за лекаря от Спешно отделение в Габрово
Оправдателна присъда за лекаря от Спешно отделение в Габрово / Дарик Габрово

Габровски окръжен съд оправда днес лекар от „Спешно отделение" на габровската областна болница по повдигнатото му обвинение за причинена смърт на пациент.

Подсъдимият П.С. бе признат за невинен в причиняване смъртта на 51-годишен габровец, поради немарливо изпълнение на задълженията си. Според магистратите при извършен преглед на пациента на 27 септември 2010 г., около 22,30 ч., лекарят не е направил пропуски в диагностиката и не е нарушил разпоредби, регламентиращи упражняваната от него професия, с което да е причинил смъртта на пострадалия, настъпила около 10,00 ч. на 28 септември 2010 г.

Съдът счете, че с оглед събраните по делото доказателства (включително изслушаните в хода на производството две тройни съдебно-медицински експертизи) не може да се направи категоричен извод за това П.С. да е нарушил Терапевтични алгоритми на „Спешно отделение" на МБАЛ „Д-р Т. Венкова", разпоредби от Закона за здравето и Правилата за добра медицинска практика на лекарите в Република България, поради което оправда подсъдимия по така повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл.123 ал.1 пр.ІІ от НК.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.