11 убити, 2 ранени и 2 пленени по време на Балванската битка
11 убити, 2 ранени и 2 пленени по време на Балванската битка / DarikNews.bg, архив

Общински съвет на БСП -Габрово и Българският антифашистки съюз - Габрово, кани гражданите на честване по повод навършването на 72 години от Балванската битка. Тържеството ще се проведе на 26 март, събота, от 11:00 часа на Паметника край с. Балван.

Желаещите да вземат участие в тържеството могат да се запишат на тел. 066807747 или в офиса на БСП, на ул. „Чардафон" №19. Автобусите тръгват в 9:00 от паметника на Чардафон в Габрово.

Още по темата:

Балванската битка е сражение между български армейски и полицейски части Габровско-севлиевския партизански отряд по време на комунистическото партизанско движение в България през 1941-1944. Бойните действия се развиват край селата Крушево и Балван.

На 28 март 1944 г. отрядът е открит от полицейска част, която разбива след кратка престрелка. Отрядът бързо се изтегля към село Горско Калугерово, но е застигнат и обкръжен от големите въоръжени сили, изпратени от Севлиево.

След няколко успешно отбити атаки партизаните минават в настъпление и пробиват обръча. В боя е тежко ранен командирът на отряда Иван Райков. През нощта партизаните се насочват към село Малкочево.

На 29 март сутринта отрядът е открит и обстрелян от самолет югозападно от Балван, а впоследствие е наново обкръжен. В тежкия бой, продължил до вечерта, е убит новият командир Стоян Бъчваров. Командването е поето от Цанко Цанков. Партизаните успешно отбиват атаките на правителствените сили и успяват да пробият обръча.

Отрядът се изтегля към село Добромирка, като в цялата битка дава жертви - 11 убити, 2 ранени и 2 пленени (впоследствие убити). Оцелелите 14 партизани се присъединяват към основните сили на отряда.

Според друг източник, който описва събития, датирани на 30 март 1944 г. е възвеличаване на съпротивата.