Жителите на Шабла не могат да плащат цена на водата, различна от тази в областта
Жителите на Шабла не могат да плащат цена на водата, различна от тази в областта / netinfo

При сега действащото законодателство не е възможно жителите на община Шабла да плащат цена на водата, различна от тази в останалите общини на областта, заяви на работна среща в Шабла шефът на ВиК Радослав Русев.

Срещата се състоя по инициатива на кмета проф.Райна Бърдарева, съобщават от общината. Поводът бе местна гражданска инициатива. Жителите на община Шабла организираха в края на м.г. подписка с искане за по-ниска цена на водата за живеещите там. Те са недоволни, че градът се намира във вододайна зона, а загубите на вода са огромни и услугата, която получават, е лоша.

Управителят на ВиК посочи, че цената на водата в цялата област ще започне да намалява след реализацията на водните проекти, които започват да се изпълняват.

В отговор на въпрос как ще стабилизира дружеството, Русев заяви, че въведената от предшественика му система за събиране на вземанията е дала резултат. Дългът на ВиК към НЕК е намалял с един милион. Основната причина за лошото финансово състояние на дружеството са големите загуби по остарялата водопреносна мрежа, затова за оздравяването на ВиК се залага освен на стабилизационната програма и на европейските проекти, които ще се реализират в общините на областта.

На срещата бе съобщено, че промените в Закона за водите предвижда създаване на ВиК асоциации с участието на областните управители и кметовете на общини, които ще могат да контролират оператора и в случай, че не го одобряват, в правата им ще бъде да възлагат дейността на друг.


Радослав Русев счита, че при сегашното състояние на дружеството, цената на водата е реална.