Жител на село Сенокос осъди Прокуратурата за 8 000 лева
Жител на село Сенокос осъди Прокуратурата за 8 000 лева / DarikNews.bg

Окръжен съд - Добрич осъди Прокуратурата на Република България да заплати 8 000 лева обезщетение на 52-годишен мъж от село Сенокос, съобщават от пресслужбата на съда. На мъжа са нанесени неимуществени вреди от незаконно обвинение в извършване на престъпление, по което ищецът е бил оправдан на 13 март 2008 г..

Срещу Спиридон Сп. са били повдигнати две обвинения в измама, с причинени вреди в големи размери - 91 млн. и 25 млн. неденоминирани лева. През октомври 1999 г. му е била наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" за период от 3 месеца и 25 дни. Досъдебното производство продължило 7 години, след което било прекратено първото обвинение и приключило с внасяне на обвинителен акт през февруари 2005 г. за второто деяние. На 25 февруари 2008 г. Районен съд - Добрич признал Спиридон Сп. за невинен и го оправдал.

Незаконното обвинение влошило здравето на ищеца особено през 4-те месеца на наложената мярка задържане под стража и до началото на 2001 г., посочват от съда. Той бил злепоставен като човек. Изживял е психически стрес, чиито проявления са затруднена социална адаптация и негодност за трудова реализация за период от около година и половина. Той продължил да търпи вреди, поради продължилото извън разумния срок досъдебно производство от 7 години и 1 месец и проведените 15 съдебни заседания по делото. Съдът обаче приема, че тези вреди не са с толкова тежко отражение върху психическото му здраве.

Окръжен съд - Добрич отхвърли иска в частта за горницата над 8 000 лева до претендираното от Спиридон обезщетение от 30 000 лева. Решението е обжалвано от Окръжна прокуратура - Добрич пред Апелативен съд - Варна. Държавното обвинение го намира за неправилно, тъй като в хода на съдебното производство не била доказана причинна връзка между претърпените вреди и повдигнатото обвинение, а също заради високия размер на присъденото обезщетение.