Започва подписка срещу закриването на Ресурсните центрове
Започва подписка срещу закриването на Ресурсните центрове / dariknews.bg

От началото на седмицата ресурсните учители в цялата страна провеждат символичен протест срещу заложени промени в проектозакона за предучилищно и училищно образование, които ще доведат до закриване на Ресурсните центрове. Протестът се организира от Националната асоциация на ресурсните учители /НАРУ/. Всички членове на организацията в знак на символичен протест носят на реверите си лентичка с надпис “Ресурсните центрове – държавни! Да съхраним подкрепата за нашите специални деца!”.

От днес започва и подписка в подкрепа на исканията на протестиращите, съобщиха в интервю за Дарик директорът на Ресурсния център в Добрич Енеида Ненова и ресурсният учител Димитрина Великова. Подписката за запазване статута на Ресурсните центрове ще се разпространява в масовите училищата и сред родителите на деца със специални образователни потребности. Подписи ще се събират и на място в центъра, който се намира в двора на помощното училище в Добрич.

Проектозаконът предвижда Ресурсните центрове, които подпомагат интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности /СОП/ от държавни да бъдат преобразувани в недофинансирани общински структури с неясни отговорности и възможности за съществуване. Това ще доведе до липса на достатъчно специалисти, които да подкрепят децата със специални образователни потребности, коментира Енеида  Ненова. По думите й, ако центровете преминат към общините не е ясно дали те ще имат възможност да отделят достатъчно средства за финансиране на дейността, а това може да остави децата в малките общини без адекватно ресурсно подпомагане.
Към момента Ресурсния център в Добрич обслужва 256 деца от цялата област, дори от най-отдалечените населени места като Хитово, Орляк, Шабла и Дуранкулак, подчерта Ненова.

Димитрина Великова  поясни, че според готвените промени на мястото на Ресурсните центрове ще бъдат създадени Центрове за личностно развитие, където освен деца със СОП, ще се приемат даровити деца и с деца в риск. Тя смята, че това са различни дейности, които не бива да бъдат структурирани на едно място. „Освен това сега ние отиваме при детето в неговата училищна среда, помагаме му да се адаптира към нея и да усвоява учебното съдържание. Според предлаганите пормени нуждаещите се ще трябва сами да идват в центровете, което ще опорочи европейската практика услугата да следва детето”, допълни  Димитрина Великова.

Протестиращите настояват Ресурсните центрове да се запазят като държавни обслужващи звена, което ще означава, че държавата поема отговорността за децата със СОП. Проблемът вече е представен пред народни представители от региона и зам.-областният управител  Йордан Йорданов. Обръщаме се към родителите, към нашите приятели и колегите от масовите училища да ни подкрепят, призова Енеида Ненова. Ресурсният център е добре организирано обслужващо звено, а нещо което работи добре не бива да се разрушава, казаха още специалистите.