Емилия Баева
Емилия Баева / Дарик Добрич
В Общината мислят как да опазят градини и ясли от вандализъм
Общината започна дейностите по подобряване условията в детските и учебни заведения, каза в ефира на Дарик зам.-кметът д-р Емилия Баева. Тази година е много малко заделеното в бюджета за ремонти в образователната инфраструктура – 17 000 лева, заради финансовата санкция за депото, припомни тя. В летните традиционни дейности обаче вече се включват работниците от новото общинско дружество „Комуналстрой“, което ще облекчи служителите, ще позволи да се свърши и по-тежка работа и ще спести средства на бюджета, защото няма да се наемат външни фирми, подчерта Баева. Основната работа това лято е по фасадите. На много места има подпухнали мазилки, като опасните се отстраняват. Тази седмица се работи в детска градина №17, след това и в ДГ с номера 7, 10, 11, 17, 23, 24, 27, 29. Освен това ще се подменят водосточни тръби и улуци, ще се подобрят помещения, където има неотложна нужда, ще се сложи хидроизолация на ДГ №26, където влагата прониква в стаи; ще се купят легла за ДГ №12.

Детска градина
Дарик Добрич

 
В детските градини често има вандалски прояви, оплака се зам.-кметът. Влизат следобед и вечер външни хора и чупят или цапат. На месец се дават по 200-300 лева за нови прозорци, каза тя. Най-тежко е положението в ДГ №29 в кв.“Балик“, където са вадени и тухли от сградата. Въпреки това, кметският екип е решен точно в тази градина, заради тежкото й състояние, да се направи мащабен ремонт това лято. За целта ще се иска от Общински съвет отпускане на средства при актуализацията на капиталовата програма през септември. Планирано е да се смени дограмата, да се поправи покривът, да се купят нови дюшеци и всичко необходимо. Д-р Баева припомни, че е решено всяко лято Общината да прави голям ремонт на една ясла и една градина, за да се навакса пропуснатото през годините и всички заведения да получат облика на трите централни. Заради вандализма много директори са поискали високи огради по 2.20 м. Ще се търсят и други варианти за охрана, защото видеозаснемането не решава проблемите. Зам.-кметът помоли да не се руши общинската собственост, тъй като всички я плащаме.

ДГ
Дарик Добрич

 
През месец юли са затворени за профилактика ясли с номера 2, 4, 6, а август – 1, 3, 5. Във всички ясли и градини в рамките на триседмичните летни ваканции се извършват стопански дейности, в които с лични усилия персоналът чисти, пере, освежава мазилки и т.н.
 
Зам.-кметът припомни, че три училища – ЕГ, ПМГ и ОУ „Хр. Ботев“, както и детска градина №32 очакват да тръгне проект за саниране, който може и да започне наесен, зависи от Управляващия орган. От този проект на Общината се е наложило да бъдат извадени други три градини – 12, 18 и 25, защото се оказало, че сградите имат нужда и от конструктивно укрепване, което не е било предвидено в разписаните дейности. Те са построени върху свлачищни терени и се налага да се направят нови проекти за ремонт.
 
В общинската образователна инфраструктура са планирани ремонти в ОУ „Й. Йовков“ – саниране и боядисване; ОУ „Хан Аспарух“ – на третия етаж; ОУ „Хр. Смирненски“ – боядисване на стаи на начален етап; СУ „Св. Кл. Охридски“ – Центъра за природни науки; СУ „Д. Талев“ – освежаване на всички стаи; СУ „Л. Каравелов“ – профилактика на парното, като там има нужда и от ремонт на фасадата, но още не са осигурени средства.