Запалват коледните светлини в Тервел
Запалват коледните светлини в Тервел / община Тервел

Коледното дърво в Тервел ще бъде запалено в 17.00 ч., съобщи зам.-кметът на общината Дияна Илиева. Елхата ще светне с помощта на най-малките възпитаници от всички школи по изкуства и спорт. Всеки клуб ще излъчи по един представител, който да се включи в церемонията. Малчуганите ще изнесат на площада в Тервел и кратък концерт. Заедно със светлините на елхата, ще светне и цялата празнична украса в центъра на града.

Община Тервел е подготвила и нови акценти в културния афиш за празниците Коледа и Нова година, съобщи още Илиева. На 16 декември ще се състоят детско шоу "Коледно вълшебство" с деца от градините, както и традиционният празник "Коледен зодиак". Един от новите моменти ще бъде оформянето на изложбата "Коледа и Рождество" - на 19 декември. Ще се включат възпитаници на читалището, обединения детски комплекс и школите. Децата ще изработят произведения в двете направления - Рождество, с християнския и религиозен смисъл на празника, както и Коледа - със светските символи. Първата изложба ще бъде подредена до 25 декември в новия храм на Тервел "Св. Георги Победоносец", а другата - в сградата на общината. С творбите ще се организира благотворителен базар, със средствата от който ще бъде подпомогнато семейството на малкия Натанаил от Тервел, който има нужда от операция в Израел.

Във фоайето на читалището на 20 декември ще бъде подредена изложба "Коледа в Тервелско през годините", подготвена от групата за автентичен фолклор. В нея ще бъдат показани фотоси на характерни за региона обреди, обичаи, символи. Същият ден от 18.00 ч. на сцената на читалището, балет "Каприз" и детският фолклорен ансамбъл на града ще изнесат коледен концерт. На Бъдни вечер, на коледарските групи ще бъде направен празничен благослов в новия храм, преди те да направят редовната си обиколка по тервелски домове.

Новата 2012 година тервелчани ще посрещнат с хубава добруджанска музика, в изпълнение на ансамбъла към читалището, каза още Илиева. Оркестърът ще подкани всички да се заловят на празнично хоро. От общината са подготвили и по чаша вино и фойерверки.