Западна Европа луднала по нашия мед от рапица
Западна Европа луднала по нашия мед от рапица / Дарик Добрич - архив

Засилено търсене на мед от рапица отчитат родни производители. Най-много искат жълтия еликсир от Западна Европа, съобщи Стефан Стефанов, генерален секретар на Балканската федерация на пчеларите и собственик на 2 100 кошера. По думите му Европа е започнала да търси и слънчогледовия мед, който досега е бил нежелан от западните страни. На вътрешния пазар пък се забелязва бум в търсенето  на пчелното млечице и на пчелния прашец.


В Североизточна България пчеларите се радват на сравнително добра реколта. Средният добив на кошер е около 40-50 килограма, докато за страната е 20-25 килограма. Заради  градушките добивът в западната част на страната не е много добър, което най-вероятно ще рефлектира върху цената, прогнозират варненски пчелари. 

Във Варненско и Добричко тази година са извадили доста акациев мед. Липата също е дала добър добив. 

Прогнозите им са износът на български пчелен мед да се увеличи. „България обикновено изнася около 5-6 хил. тона, но тази година вероятно ще е с поне 1 000 тона повече“, изтъкна Стефанов.

Голямо разнообразие от пчелни продукти пчеларите обещават на Фестивала на меда, който се открива на 18 юли на площад „Съборни" (бившия Понеделничен пазар). Събитието ще продължи до 26 юли и на него всеки ще може да опита вкусен и най-вече качествен мед.

Европейските пчелари наричат меда от рапица жив мед заради многото му лечебни свойства. Медът от рапица традиционно се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания, пише agronavt.com. Разтворен в мляко, той спасява от възпалено на гърло. Медът от рапица има високо съдържание на глюкоза, повече от 51%, която подпомага умствена дейност и прониква в съдовете на мозъка. Той много бързо се абсорбира от червата и има способността да отстраняване на тежките метали от организма. Медът от рапица има положителен ефект върху черния дроб и жлъчните пътища, когато се приема размит в топла вода. Както всички видове мед, помага за регенериране на кожата и може да се използва за изгаряния. Високото съдържание на бор възстановява костната тъкан и помага на щитовидната жлеза при жени след менопауза. Рапичният мед е един от най- подходящите видове мед за деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.