Възстановчици от Добрич впечатлиха по време на честванията на Априлската епопея
Възстановчици от Добрич впечатлиха по време на честванията на Априлската епопея / netinfo

Поредното си впечатляващо представяне записа Регионалният клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на тържествата, посветени на 140-годишнината от избухването на Априлското въстание в Панагюрище, съобщават от клуба.

Група от 15 добрички възстановчици се включи в три от кулминационните събития на тържествата. На 30 април клубът по фланкировка /бойни умения с казашки шашки/ с ръководител Снежана Иванова взе участие в празничния концерт „Възрожденски спектакъл”. За пръв път най-новото формирование към добричкия военноисторически клуб излиза пред многобройна публика. В отбора са включени млади възстановчици на възраст между 14 и 25 години. Стотици зрители аплодираха уменията с хладно оръжие, демонстрирани от Снежана Иванова, Зорница Върбанова, Петър Коцев, Георги Харитов и Никола Димов.

Възстановчици от Добрич впечатлиха по време на честванията на Априлската епопея
netinfo

Добрички възстановчици участваха и в празничното шествие в сутрешните часове на 1 май, което премина по централните улици на Панагюрище. Шествието завърши на площад „20-ти април” с издигане на националния флаг и залп в чест на героите.

Във военноисторическата възстановка „Мъжество и саможертва” взеха участие над 140 реконструктори от 21 клуба на Национално дружество „Традиция” в цялата страна. Пресъздадени бяха ключови епизоди от въстанието – пристигането на Кървавото писмо и избухването на бунта, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, отбраната на Панагюрище и героичната съпротива на защитниците му. Историческият реализъм бе гарантиран от автентичните оръжия на участниците, оборудването и дрехите, изготвени в пълно съответствие с оригиналните образци. Тази година във възстановката бе включена и впечатляваща пиротехника. Хиляди зрители видяха историческия спектакъл и съпреживяха драматичните дни на април 1876, мъжеството и саможертвата на въстаниците, положили живот и имот пред олтара на Отечеството.

Възстановчици от Добрич впечатлиха по време на честванията на Априлската епопея
netinfo