Възрастна жена от Добрич даде 2000 лева на измамници
Възрастна жена от Добрич даде 2000 лева на измамници / Дарик, архив

86-годишна жена от Добрич е поредната жертва на телефонните измамници. На 26 септември в 9 часа тя е подала сигнал в Първо РУ Добрич, че предния ден на домашния й телефон неизвестен се представил за неин внук и я накарал да подготви и предаде на друг човек 2000 лева. В 18:10 часа вчера Н.Стайкова предала сумата в плик, в банкноти по 50 лева пред входа на блока, в който живее, на пл.”Свобода”. По случая е образувано досъдебно производство.

От МВР отново излизат с апел:

„Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер!  При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки! По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. Не се доверявайте на непознати хора.

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона. Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда. Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н. В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.