Въпросът на Дарик: Трябва ли да има телефонно устройство в асансьорите?
Въпросът на Дарик: Трябва ли да има телефонно устройство в асансьорите? / vesti.bg

Според наредба на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, обнародвана преди две години, до края на 2016 година всички асансьори трябва да бъдат оборудвани с телефонна уредба.

Устройството осигурява денонощна директна връзка с фирмата, която поддържа асансьора и се използва при инцидент.

Две години след влизането в сила на това изискване голяма част от асансьорите все още нямат такива уредби. Самото им поставяне започна ударно през последните няколко месеца, след като дълго време не беше правено.

Освен апарата, собствениците на апартаменти заплащат и сим карта към него, както и монтажа. В Добрич се взимат суми за един вход от около 250 лева. Отделно ще се плаща и месечен абонамент на мобилния оператор, в размер на около 6 лева.

Много хора се притесняват, че т.н. разговорното устройство няма да се използва както трябва - децата ще звънят, дори и големите хора може да звънят за каквото трябва и за каквото не трябва. Освен това гражданите се оплакват, че цената им идва висока и че телефонът не е необходим, след като всеки вече има GSM в джоба си.

Така или иначе наредбата трябва да се спази, заявяват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Асансьорите без телефони няма да се спират от 1 януари 2017 година, както бе първоначално разпоредено, но те трябва да имат поставени такива устройства до годишния преглед, който извършва поддържащата фирма.

Нужно ли е поставянето на тези устройства, ще се използват ли те по предназначение? Уважаеми читатели, очакваме вашите коментари по въпроса тук, под нашата публикация, или в профила на Дарик радио Добрич във фейсбук.