В огнището на антракс: Ваксинираха над 850 животни в Оброчище
В огнището на антракс: Ваксинираха над 850 животни в Оброчище / Дарик Добрич

Приключи ваксинацията на животните в с. Оброчище, стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия. В селото бе обявено огнище на антракс, а 73-годишната Стефка Костадинова Илиева се зарази и почина на 24 септември, след като в семейството бе заклана болна овца.

Случай на антракс в Оброчище, почина 73-годишна жена

Ваксинирани са 797 овце и кози, 45 коне и магарета и 8 говеда, съобщи директорът на БАБХ-Добрич д-р Розалина Брайкова. Тя допълни, че на 26 и 27 септември в същата ферма са умрели още две овце. Труповете са загробени на място, на дълбочина над 2 метра.  Извършена е дезинфекция на самия трап и на труповете. Цялата територия от 2000 кв.метра на животновъдният обект е била първоначално обеззаразена. На 28 септември е направена окончателна дезинфекция и на мястото около нея. Дезинфекцирана е и бивша трупосъбирателна площадка вблизост.

Обявиха огнище на антракс в село Оброчище

В село Оброчище е наложена двуседмична забрана за движение, търговия, продажба и клане на животни. Забранена е и пашата.

Диагнозата „антракс” на починалата жена е потвърдена тази сутрин. Пробата на 50-годишния й син Илия, който постъпи с оплаквания в Ифекциозната болница във Варна, е отрицателна. Той още се намира под медицински грижи. 10-дневно профилактично антибиотично лечение е предписано по  указание на здравното министерство на 8 души, които са били в досег със заразената овца.

Останалото месо от зкланото болно животно – около 12 кг., е запечатано във фризера на семейството и утре ще бъде унищожено.