Тръгна  дело срещу контрольор на пътни такси, отговарящ за 76 хил. лв. вреди на държавата
Тръгна дело срещу контрольор на пътни такси, отговарящ за 76 хил. лв. вреди на държавата / netinfo

Добричкият окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу 39-годишния контрольор на пътни такси на ГКПП Кардам Валери Ангелов. Той е обвинен за причинени на държавата вреди в размер на над 76 хил. лева. Преди това съдебният състав отхвърли искане на защитника на подсъдимия за връщане на обвинителния акт на прокуратурата с мотив, че не са представени всички доказателства по досъдебното производство.

Валери Ангелов не се призна за виновен и отказа да дава обяснения на този етап. Съдът разпита петима свидетели - прекият началник на Ангелов, трима гранични полицаи на ГКПП Кардам и ветеринарен инспектор.

Според обвинителния акт от 1 юни до 30 август 2006 г., Валери Ангелов е пропуснал да влязат в България 1 538 превозни средства с чуждестранна регистрация  без да събере дължимите винетни такси. Не малка част от пропуснатите да влязат в страната от обвиняемия чуждестранни коли през този период, са напуснали България по време на неговите дежурства отново, без да бъдат таксувани. Това според прокуратурата сочи явен умисъл на неговите действия.

Служителите на ГКПП Кардам, включително подсъдимият, често правели самоволни промени на графика за дежурства и смените ми на практика продължавали 24 часа, в отделни случаи 72 часа, вместо регламентираните 12 часа.

Валери  Ангелов  има средно образование, женен, не е осъждан. Срещу него се водят още две досъдебни производства. 
Добричкият  окръжен съд отложи делото срещу  него за 4 март 2010 година.