Албена
Албена / netinfo
Висшето училище по мениджмънт и научноизследователски организации ще създадат мащабен Център за компетентност по креативни и рекреативни индустрии. В центъра ще се развива наука в помощ на туризма и творческите индустрии, съобщават от учебното заведение.
 
Началото се поставя днес и утре, когато в курорта Албена ще се проведе първата отворена среща по проекта. По време на събитието ще се обсъдят основните му параметри, времевия график за изпълнение, ще се представят и предвидените основни дейности.
 
Събитието ще се проведе при отворени врати и на него могат да присъстват всички заинтересовани лица.
 
Партньорската среща ще се състои в конферентната зала на хотел „Компас“ и в двата дни тя ще се проведе от 09:30 до 17:00 часа.
 
Общата цел на проекта е да развие капацитета за научни изследвания и иновации за креативните и рекреативните индустрии. Ще се провеждат пазарно-ориентирани изследвания и работа в мрежа за създаване на научни продукти с добавена стойност за икономиката. Това ще се случва с партньорството на бизнеса, уточняват от ВУМ.
 
По проекта ще бъдат създадени изследователски и експериментални звена, както и научни секции в институтите – партньори.
 
В проекта ще си сътрудничат Висше училище по мениджмънт – Варна; Технически университет – Варна; РУ „Ангел Кънчев“ – Русе; Национална Художествена Академия – София; Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – София; Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН – София; Институт за изследване на обществата и знанието при БАН – София; Институт по океанология „Фритьоф Нансен“ при БАН – Варна, както и асоциираните партньори  - Технически университет – Габрово; Институт по електроника на БАН „Академик Емил Джаков“ – София и Международен колеж ООД – Добрич.
 
Центърът е единственият подобен, който ще се развива в Източна България.
 
Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.