Съдът  отмени отказ на Агенцията по вписванията за обявяване на общо събрание на Албена стил
Съдът отмени отказ на Агенцията по вписванията за обявяване на общо събрание на Албена стил / netinfo
Добричкият окръжен съд отмени отказ на Агенцията по вписванията за обявяване на покана на АД „Албена стил” за свикване на общо събрание на акционерите на дружеството.

На 19.05.2008 г. АД „Албена стил” е подало в Агенцията по вписванията заявление за обявяване на покана за свикване на общо събрание на акционерите на дружеството. В нея е посочено, че събранието ще се проведе на 21.06.2008 г. На 26 май Агенцията постановява отказ за обявяване на поканата с мотив, че заявлението на АД „Албена стил” е разпределено на длъжностното лице на същия ден и при незабавно произнасяне, срокът от обявяването, до откриването на общото събрание, ще бъде в нарушение на законоустановения най-малко 30- дневен срок от оповестяване на събранието до провеждането му, в който акционерите да се запознаят с материалите от дневния му ред.

АД „Албена стил” обжалва този отказ пред Добричкия окръжен съд.”Забавянето при обработката на документите ни от страна държавен орган е недопустимо и се дължи на независещи от нас причини”, заявяват от фирмата.

Съдът изразява пожелателното мнение, че в тази ситуация Агенцията по вписванията не би следвало иска нова такса от дружеството, тъй като отказът й не е постановен по негова вина.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в седемдневен срок от съобщаването му на страните.