КАТ
КАТ / ThinkStock/Getty Images
На 1 ноември в цялата страна стартира традиционната полицейска акция „Зима”. Тя ще продължи до 30 ноември, като основната й цел е ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през есенно-зимния сезон.

И тази година в рамките на акцията ще бъдат реализирани три тематични кампании. Първата – от 1 до 10 ноември, е наречена „С безопасно превозно средство през зимата”. В този период работата на пътните полицаи ще бъде насочена към превенция на поведението на водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. Денят 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

От 11 до 20 ноември ще се проведе втората кампания – „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Контролните органи ще следят за спазването от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даването от водачите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще се налагат ефективни санкции. За Ден без пешеходци – жертви на пътя е обявен 16 ноември, а на 20 ноември ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите на ПТП.

Контролът на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи ще бъде акцент в третата кампания - „Безопасно шофиране през зимата”, Тя ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.