Стартира  нов проект за дигитализация в  библиотеката
Стартира нов проект за дигитализация в библиотеката / netinfo

Регионална библиотека „Дора Габе” стартира дейности по нов проект „Създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Добруджа и осигуряване на неограничен достъп до знание и култура”. Проектът се осъществява по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти за целевите библиотеки през 2013 г. на програма „Глоб@лни библиотеки – България”. Основна цел на грантовата схема на програмата е подпомагане предлагането на иновативни по отношение на местната общност е-услуги от обществените библиотеки и техните партньори.

Общата продължителност на проектните дейности е 5 месеца. Партньор на библиотеката в този проект е отдел "Образование и култура", дирекция „Хуманитарни дейности” към община Добрич.

Амбицията на екипа на библиотеката е да извърши дигитализация на ценните издания от краеведския фонд - книги с голяма научна и историческа стойност, диапозитиви, грамофонни плочи,  да осигури достъп до библиотечни документи, недостъпни поради остарели технологии за ползване, да внедри иновативни  за библиотеката технологии за прехвърляне на съдържанието на ценни библиотечни документи на електронни носители и да въведе метаданни с богата библиографска информация.

Целите, които проектът си поставя са опазване на ценни книги, диапозитиви, грамофонни плочи от краеведския фонд, модернизиране информационното обслужване, увеличаване е-услугите на библиотеката, бърз и непосредствен достъп до дигитализираните документи, многократна употреба на дигиталните копия, прехвърляне на съдържанието на документите върху цифрови носители, осигуряване на свободен достъп до слабо използвани библиотечни документи, в помощ на образованието, научните изследвания, културата, туризма, за развлечение в свободното време на гражданите, разширяване на дейности с ученици – доброволци, увеличаване диапазона на целевите групи, поставяне началото на дигитализирането на грамофонните плочи и диапозитиви.