Стартира Международният симпозиум „Акад. Ташо Ташев - Хранене и затлъстяване
Стартира Международният симпозиум „Акад. Ташо Ташев - Хранене и затлъстяване / Дарик Добрич

В Албена стартира 14-ят Международен симпозиум „Акад. Ташо Ташев" - Хранене и затлъстяване. Той ще продължи до 6 септември. В събитието ще участват учени от България, Румъния, САЩ, Русия, Канада, Франция, Мароко, Израел, Дания, Турция, Гърция и др.

Основните теми на симпозиума са в сферата на превенцията на детското затлъстяване, особеностите на храненето и затлъстяването в Балканските страни и др. Ще бъдат представени резултати от европейски проекти по тази тематика - PREVIEW, EPHE, MOCA и др. Водещи лектори са проф. Волкан Юмюк (Турция), проф. Мариа Хасапиду (Гърция), проф. Макс Маислос (Израел), д-р Франсоаз Рови-Сос (Франция), проф. Виолета Йотова (България).

Конгресът се организира традиционно от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, която преди два месеца отбеляза 20 години от създаването си.

В същото време в курорта за трети път се провежда и "Училище за здраве - за деца, родители и учители" за превенция на затлъстяването в детска възраст, като част от европейския проект EPHE. Мероприятието е организирано от БАСОРД и Министерството на образованието и науката. За 6 дни родители с децата си и учители преминават обучение за принципите на здравословния начин на живот.

Тревожната тенденция сочи, че българчетата прекарват пред екраните на компютри и телевизори близо 4 часа дневно. От БАСОРД са готови да издадат учебник за здравословното хранене в детската възраст, но все още търсят подкрепа и спонсори.