Специалисти по стандартизация от цяла Европа се събират в Албена
Специалисти по стандартизация от цяла Европа се събират в Албена / КК Албена - пресцентър

Курортът Албена е домакин на най-значимото събитие в европейската стандартизация - генералните асамблеи на CEN (Европейски комитет за стандартизация) и CENELEC (Европейски комитет за стандартизация в електротехническата област), както и на Висшия европейски стандартизационен форум. Организатор на проявата, която ще продължи до 7 юни, е Българският институт за стандартизация (БИС).

Във форума ще се включат ръководители на CEN и CENELEC, делегати от европейските организации за стандартизация, представители на Европейската комисия. Събитие от такъв ранг в областта на стандартизацията се провежда за първи път в България, уточняват организаторите.

В тридневното изложение са предвидени редица съпътстващи събития, които БИС организира по проект „Усъвършенстване на системата за стандартизация в България”, финансиран по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007- 2013”. Целта е българският бизнес да бъде информиран за възможностите, които дава участието в дейността по стандартизация, тенденциите в развитието на европейските икономики и иновациите. Представители на българските предприятия ще имат възможност да дискутират важни въпроси с водещи експерти от националните органи за стандартизация в Европа, включително добрите практики, ползата от стандартите и тяхната роля за повишаване на конкурентоспособността на фирмите.
Българският бизнес ще се запознае с най-новите европейски стандарти и изисквания на два дискусионни форума, които ще се проведат на 6 юни с фокус върху енергийната ефективност.

В изложението се включват 30 български фирми, активни участници в дейността по стандартизация, които ще представят дейността си и ще споделят своя опит от прилагането на стандартите.