Социализиране на деца със специални нужди залагат в програмата си в Методистката църква
Социализиране на деца със специални нужди залагат в програмата си в Методистката църква / Дарик Добрич
Социализиране на деца със специални нужди залагат в програмата си в Методистката църква
70043
Социализиране на деца със специални нужди залагат в програмата си в Методистката църква
  • Социализиране на деца със специални нужди залагат в програмата си в Методистката църква

Включване на деца със специални потребности в лятната си програма планират от Методистката църква в Добрич, разказаха в ефира на Дарик пастор Милен Стефанов и съпругата му Ирена Стефанова. Тя се занимава с деца в неделното училище от години, в екипа им има още един преподавател, преминал обучение в Карин дом - Варна за обгрижване на хора с различие.

Идеята да социализират такива деца в лятната си програма, която започва на 15 юни и продължава до края на ваканцията, дошла спонтанно, покрай последното лятно училище миналата година. Там в групата, която се състои от 25 деца, се включила и 12-годишната Аделина, която е с диагноза аутизъм. Грижите за нея наложили ограничаване на броя на децата в групата, но в края на лятото екипът на институцията установява че Аделина се чувства по-спокойна, децата са свикнали да общуват с различен човек, а техният капацитет за такива занимания се е повишил.

Сега в църквата искат да продължат работата с деца със специални потребности, като разширят групата. "Главното, което можем да правим е да ги социализираме, като ги включваме в групата на другите деца. Не можем да заместим общуването с психолог или социален работник", посочва Милен Стефанов. В сградата на храма, която се намира зад Дом-паметник "Йордан Йовков", има подходящо помещение, което може да бъде оборудвано с нужните мебели за такива занимания, които не позволяват децата да се наранят по някакъв начин. Стефанови се надяват да намерят и нови партньори за каузата си, споделиха те в ефира на Дарик.

Социализиране на деца със специални нужди залагат в програмата си в Методистката църква
netinfo
Методистката църква има дълбоки традиции в региона на Добрич, както и в Силистра, Шумен и в Северна Добруджа - териториите, които вече са в Румъния, разказа Милен Стефанов. Преди идването на комунистическия режим в Северна България е имало над 50 храма, като властта е оставила работещ само един в Русе.
В Добрич Методистката църква съществува от 17 години, като е изградена на ново и е опит да се възобнови старата традиция по тези места. Хората, които посещават храма, са на различна възраст, от различни слоеве на обществото и дори от различни етноси. Методизмът смесва в себе си начините на изповядване на християнството на западния и източния човек - рационализъм и мистицизъм, каза още пасторът, и методистите са всъщност тези, които въвеждат практиката "неделно училище".

Чуйте още от него в аудиото.