Сивата икономика се свива, сочи проучване
Сивата икономика се свива, сочи проучване / Дарик Добрич

Ясна тенденция на ограничване на сивата икономика в България има в последните две години, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал, които правят проучване по темата, финансирано по ОП "Развитие на човешките ресурси". От 2010 г. насам от организацията са провели редица обучения, анкети, срещи и инициират законодателни промени. Последното социалогическо проучване, излязло преди три дни, сочи, че според работодателите сивият сектор се е свил от 42.2% преди 2 години до 36.8%. Данните сочат още повишаване на количеството сключени трудови договори и намаляване на заплащането под минималното за даден бранш. По-добри резултати за 2012-а се отчитат и при издаването на фактури и събираемостта на ДДС.

Променили са се браншовете, които работят със сиви практики. Ако през 2010-а те са били главно строителство, туризъм и здравеопазване, сега начело са електроника и електротехника, парфюмерия и козметика и полиграфия. Това съобщи Милена Ангелова - главен секретар на Асоциацията. От организацията смятат, че борбата със сивата икономика ще продължи още 10-15 години. В близко време трябва да се въздейства върху причините бизнесът да избира сиви практики - като тежките административни изисквания и нормативната база.

Оценката на анкетираните за предприетите от правителството 9 мерки за борба със сивата икономика показва, че най-голям ефект има новият Закон за обществени поръчки и ролята на Агенцията за обществени поръчки, ежегодните кампании за здравно-осигурителни вноски, дистанционната връзка с НАП, безкешовите разплащания и проверките на Инспекцията по труда.

От Асоциацията ще проведат срещи в 12 от по-малките градове в страната, за да оповестят данните от проучването си върху сивия сектор в България. Днес те са и в Шумен, следват Търговище, Русе, Нова Загора и др.