Ще четат в оригинал китайски, английски и френски автори на Световния ден на книгата 23 април
Ще четат в оригинал китайски, английски и френски автори на Световния ден на книгата 23 април / Dariknews.bg

Световният ден на книгата и авторското право - 23 април, ще бъде отбелязан в книжарница „Хеликон" в Добрич, съобщиха оттам за Дарик. Планирано е програмата да продължи от 11.00 до 14.00 часа на 23 април, събота, в книжарницата и в пространството пред нея при хубаво време.
Ще прозвучат творби от източни и западни литератури - в оригинал и в превод.

Ще четат в оригинал китайски, английски и френски автори на Световния ден на книгата 23 април
netinfo
Четенето ще започне в 11.00 ч. с „Часът на Изтока". Славян Митков ще изпълни откъси от книгата „Крайречно царство" от Ши Найан на китайски и български език. Това е един от четирите велики романа на китайската литература и е първият, написан в жанра уся - традиционен разказвателен жанр в средновековен Китай, в който се преплитат фантазия, история и философия и в който особено внимание се отделя на подвизите на благородните уся - дивни майстори на бойните изкуства, поборници на правдата и закрилници на онеправданите, подобни на българските хайдути. Романът излиза на български през 1956 г. (под името „Речни заливи") и с годините двата му тома стават изключителна библиографска рядкост. В момента има ново издание на първи том, вторият се подготвя за печат; предстои да се преведе и третият.
Източният свят ще бъде представен още от притча на Конфуций, както и японски приказки - за детската аудитория.

След 13.00 ч. започва четенето на западни автори - Уилям Шекспир (в оригинал и превод) известния монолог от пиесата „Хамлет", както и сонети - в нов превод на Кирил Кадийски. Ще бъде представено и поредното издание на „Френски поети сюрреалисти" - култова, любима на поколения книга, в превод на Стефан Гечев.

„На 23 април 1616 г. са починали великите писатели Шекспир и Сервантес. От 1995 г. 23 април е ден, в който се възкресява идеята за вечно живото слово, за неумиращата книга и вдъхновяващата й сила", казват от книжарницата в поканата си да присъстваме на техния празник на словото.