Шефът на ВиК Добрич: Вдигаме цената на водата заради по-скъпата електроенергия
Шефът на ВиК Добрич: Вдигаме цената на водата заради по-скъпата електроенергия / Дарик Добрич - архив

Бизнес-планът за развитие на ВиК Добрич до 2017 г. е одобрен от КЕВР, съобщи пред Дарик управителят на водното дружество инж.Петър Калчев. Предстои ВиК да предложи пред регулатора повишаване на цената на водата на 3,04 лв. за кубик. Предложението ще бъде разгледано  и обсъдено, след което КЕВР ще излезе със становище. Така след около месец е възможно добруджанци да плащат по-висока цена за консумираната вода, обясни предстоящата процедура Калчев.

Според него основанието за предложената по-висока цена на водата произтича от повишаването на таксата задължение към обществото, което е факт от 1 август 2015 г. и с което разходите на ВиК са се се увеличили. „Това трябваше да стане много по-рано, заедно с повишаването на тока. Няма как да се вдигат разходите за електроенергия и насреща да няма приходи. Снижихме разходите за електроенергия месечно с около 200 хил.лв., за да може дружеството изобщо да си плаща сметките. Всичко, което сме правили цяло лято - с едно повишаване на тока  се изпари и вече го нямаме като актив” – коментира Калчев.

Той  обясни още, че цената на водата може да падне, когато бъде завършен новият  воден цикъл на Добрич и то ако бъде извършен разумно и рационално, а не просто формално.  „Това включва изграждането на предвидените 18 водоснабдителни зони, на чийто вход  да се поставят  съоръжения за регулиране на налягането, за измерване на дебита, филтри за контролиране на водата, действащи спирателни кранове, главните водопроводи в зоните да бъдат подменени заедно с главните разпределители, за да може да се управлява системата” – информира управителят на ВиК.

Към момента  водното дружество има задължения в размер на 25 млн. лв. В същото време компанията има несъбрани вземания в рамките на 5 млн.лв.

Сред основните проблеми на ВиК е, че в Добрич няма изграден главен канализационен колектор. „Това, което сега съществува е с обратен наклон  и всъщност водата не влиза в него, а се излива в дерето на река Добричка. Добрич е може би единствения град в България без главен канализационен колектор и това е пълна трагедия” – коментира Калчев и заяви, че има планове за построяването на нов колектор, но това ще стане със стартирането на новия воден цикъл.

Сред големите проблеми на дружеството остават още качеството на питейната вода, заради високото съдържание на нитрати, повишената минерализация, сероводород и температурното замърсяване, както и амортизираната и остаряла техника, съоръжения и тръбопроводи.