Шефът на ВиК-Добрич: Работим за намаляване на авариите и загубите на вода
Шефът на ВиК-Добрич: Работим за намаляване на авариите и загубите на вода / Дарик Добрич - архив

Броят на авариите по водопреносната мрежа в Добрич вече намалява. Това съобщи в студиото на Дарик управителят на ВиК инж.Петър Калчев. Той съобщи, че е разработил краткосрочна, средносрочна и дългосрочна стратегия за стабилизиране на дружеството. Програмата за спешни мерки включва зонирането на Добрич на три части – източна, централна и западна. „В тях трябва да се контролира потока на подаваната вода, да се снижи налягането в мрежата, високите сгради да се водоснабдяват с хидрофори и това автоматично ще доведе до рязко снижение на авариите” – обясни Калчев.

Другата важна мярка според него е да се направи така, че прекъсването на водоснабдяването в районите с аварии да бъде минимално и изобщо да не се допуска, защото самото спиране и пускане на водата води до следващи аварии. „Вече се работи в тази посока, зададен е режим на работа, при който спиранията на водата за отстраняване на аварии да обхващат минимални зони чрез монтиране на съответните спирателни кранове” – подчерта управителят на водното дружество.

Според него тотална подмяна на водопроводите е невъзможна и ненужна. „Дори богатите държави не могат да си позволят това, още по-малко ние и то е безсмислено. По-добре да се направи така, че голяма част от водопроводите да работят нормално – в системата да няма пулсации, да няма свръхналягания, изпразвания и прекъсвания на мрежата. Подменени трябва да бъдат само тези водопроводи, които са вече абсолютно негодни, а това са стоманените водопроводи. Такива има във ВиК системата на Добрич и те са около 20% – 25%” – заяви Петър Калчев.

Програмата за спешни мерки за стабилизиране на дружеството включва още снижаване на разходния коефициент на ел.енергия за вододобиване и водоподаване – всички водоизточници с разходен коефициент повече от 1.1 ще бъдат изключени и държани в резерв, ще бъдат издирени, възстановени, ремонтирани и допълнително пуснати водоизточниците с нисък разходен коефициент на ел.енергия. По този начин  се цели средният коефициент, който сега е около 1.75 да падне най-много до 1.1 и да се намалят чувствително разходите за ел.енергия , което ще  позволи дружеството да си върже платежния баланс, който в момента всеки месец е на дефицит с 200 хил.лв., обясин водният шеф. Целта е да бъдат изравнени  приходите и разходите, след което усилията ще бъдат насочени към отстраняване на загубите на вода.

„Вече изпълняваме част от тази програма, целта е да спрем водоснабдяването от магистрала Шабла, която е изключително скъпа за Добрич и да я държим в резерв. Допълнително трябва да се подадат още 220 литра в секунда вода, които ще вземем от плитки сондажи в Минково, Стрелбище, Приморци, Плачи дол, от каптажи на Оброчище и Батово. След пуска на тези водоизточници, ще започнем реконструкция на  помпените станции” – обясни плановете за оздравяване на компанията Калчев.

Загубите на вода в Добричка област в момента достигат до 85%. Очакванията на ръководството на водното дружество са до края на годината загубите да бъдат снижени със 7%. За пример Петър Калчев даде Чехия, където загубите на вода са снижени до 26%, но за период от 30 години.

В дългосрочен аспект целта е водоснабдяване на Добрич и цяла Добруджа от язовир Цонево  – евтино и гравитачно, с контролирано качество на водата, обясни още Петър Калчев.  Планира се всички останали водоизточници да останат в резерв и да се ползват в години на суша, когато няма достатъчно вода в язовирите.

 

Първото тримесечие на тази година ВиК – Добрич е приключило на печалба, но заради големите загуби от минали години, истинската печалба  ще бъде отчетена, когато се компенсират старите загуби, заяви още управителят. Неговата прогноза е това да започне да се случва  до края на годината.