Шефът на Пожарната: Действахме по най-добрия начин по време на бедствието
Шефът на Пожарната: Действахме по най-добрия начин по време на бедствието / Дарик Добрич, архив

"Мисля, че в дните на наводнението в Добрич си свършихме задачите по най-добрия възможен начин", коментира пред Дарик директорът на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров.

"Сигурна има хора, които са останали недоволни от нас, защото помощта при тях е закъсняла, но в такава ситуация се работи приоритетно и първо се отзовавахме там, където има застрашени хора, а едва след това започна отводняването и почистването", посочи Димитров. Няколко месеца след наводнението обаче все още срещам хора, които помнят дори имената на спасителите, помагали в дните на наводнението и настояват те да бъдат наградени, разказа Димитров.

За професионалния празник на пожарникарите - 14 септември, той е предложил 106 човека от региона, работили денонощно по време на наводнението, да получат отличия. За съжаление само 30 от тях са били наградени с обявяване на благодарност от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Самият Димитров е бил отличен с "Почетен знак за доблестна служба". Той подчерта, че приема тази награда като признание за работата на всички служители в регионалната дирекция – общо 239  пожарникари и спасители.

Според Димитров направеното преди няколко години вливане на Гражданска защита към Пожарната е правилно решение. Той обясни, че от близо година се работи по уеднаквяване на длъжностните задължения на работещите в Пожарната. Тези, които са били само пожарникари карат курсове за спасители, а спасителите за пожарникари. Идеята е до средата на идната година всички служители да бъдат максимално полезни при пожари, бедствия, аварии и катастрофи. Обмисля се още обособяването на отделно звено, което да следи състоянието на язовирите и речните корита.

Превантивна дейност се извършва и досега, подчерта обаче Димитров. Той беше категоричен, че по време на наводнението на територията на Добричка област не е имало скъсана стена ли преливане на язовир в степен, която да причини някакво наводнение. Основната причина за бедствието според него са обилните дъждове.  "Месец преди проливния дъжд имаше много валежи, почвата беше напоена и не можеше да поеме допълнителни количества", посочи Димитров. Според него, дори ако речните корита в града са били добре почистени, пак би се стигнало до наводнение, "но може би в по-малки мащаби".  Много е важно да се забрани строителството на места, където е възможно да станат наводнения, подчерта още Дарин Димитров.