Самуил Стоянов спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА

Самуил Стоянов спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА
Самуил Стоянов спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА

Младият добрички художник Самуил Стоянов спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА за 2009-та година. Призът се връчва от Института за съвременно изкуство - София за втора поредна година. Членовете на тазгодишното жури са Мария Василева, Яра Бубнова, Станислав Памукчиев, Кирил Прашков и Венцислав Занков.

Наградата БАЗА се вписва в съществуващата от 1990 г. международна мрежа на художници от различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA) и вече е утвърдена като едно от най-престижните отличия. Дава се на творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство.

Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк, осъществени с помощта на The Foundation for a Civil Society, Ню Йорк.

На 19 юни в Софийска градска художествена галерия се откри изложба на номинираните за БАЗА 2009 художници Бора Петкова, Георги Георгиев - Jorrras, Викенти Комитски, ХР Стаменов, Камен Стоянов и призьорът - Самуил Стоянов. Шестимата са избрани от 37 кандидатствали. В представянето на всеки автор са включени създадени специално по този повод произведения или показани в самостоятелни и представителни групови изложби - живопис, рисунки, видео, обекти и инсталации.

Самуил Стоянов е завършил Художествената гимназия в Пловдив, а след това - Националната академия в София с „Керамика". От няколко години живее и работи в родния си град Добрич. Има собствено ателие за керамични уникати и сувенири. Излага активно у нас и в чужбина, включва се в групови изложби и акции.

Проект за сграда на световното правителство, 843 възела, 2009