С изложба, песни и танци Добрич отбелязва Нощта на музеите
С изложба, песни и танци Добрич отбелязва Нощта на музеите / Дарик Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите" с изложба под наслов „Детство мое”. Експозицията ще бъде открита от 16.00 часа в музея в градски парк "Свети Георги". Входът за посетители ще бъде свободен до 01.00 часа  тази нощ. Изложбата проследява домът, семейството и играта - най-важните моменти от живота на едно дете, като разглежда последователно в хронологичен план какво е да си дете през Възраждането /19 век/, през първата половина на 20 век и стига до най-ново време от 1944 година до 1989 година.

От 16.30 часа започва фолклорна програма „Песъчинки от детството”, в която ще бъде представена възстановка на стари детски игри под наслов „Дай бабо огънче" с участието на деца от СОУ „Св.Климент Охридски". Сред акцентите в празничните прояви са още работилница на открито „Малките приложници" и концерт „Ето ни днес" с участието на изпълнители от Студио за поп рок певци „Сарандев" и Арт център „Палитра".

В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата принадлежи на Франция и се провежда под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.

Художествена галерия Добрич ще отбележи Нощта на музеите на 17 май с изложби, уоркшопове, демонстрационни техники, пърформанси и видеопрожекции.