С дефиле на участниците започва фестивалът Фолклор без граници”
С дефиле на участниците започва фестивалът Фолклор без граници” / Дарик Добрич

Състави от Чили, Колумбия и Белгия се включват в 15-ото издание на Международния фестивал „Фолклор без граници”. Форумът започва днес и ще продължи до 27 юли. Откриването е насрочено за 19 часа на пл.”Свобода”. В същия час ще започват и концертите във фестивалните дни. Преди началото им всеки ден участниците ще дефилират от подлеза на парка към центъра.

По време на феста на пл.”Свобода” ще има изложение на традиционни български занаяти на Сдружение „Общество за фолклор“. На 26 юли от 10 до 12 часа в Художествена галерия ще се състои Арт ателие, а на следващия ден на сцената на пл.”Свобода” – танцова работилница.

Форумът се организира съвместно с НС ЦИОФФ /Национална секция на Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член и партньор на ЮНЕСКО/ и се провежда под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Фестивалът „Фолклор без граници” е член на ЦИОФФ от миналата година и е вписан в световния календар на организацията, което позволява във форума да се канят състави от различни континенти, подчерта на пресконференция в Добрич Емил Павлов – председател на Националната секция на ЦИОФФ. „Тази година, когато в Източна и Централна Европа се строят граници Международният фестивал в Добрич е мястото, където можем да покажем, че тези млади хора желаят и могат да живеят в мир и разбирателство”, посочи Павлов като пожела и в бъдеще форумът да продължи да представя етноси и култури от цял свят.

Ансамбълът от Колумбия е от град Сантяго де Кали - главен административен център на департамент Вале дел Каука и третият по големина град след столицата Богота и град Меделин. Ръководител на състава е Леонардо Пастрана. Професионалните артисти са с богат международен опит. Те представят културната идентичност не само на своята област, но и на цялата страна. Изпълняват музика и танци от различни региони - тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие и използват характерни за коренното население инструменти.
Участниците от Колумбия посещават България за втори път, но за първи път са в Добрич.  За нас е важно, не само да представим фолклора на страната ни, но и хората, които ни гледат да могат да попият от него, споделиха те.
"Вярваме, че фестивалът е  не само място за забавление, на което да представим спектакъла си, но и място, на което да докажем, че можем да живеем в любов и мир. Ние сме хора на културата и сме братя", посочиха още гостите от Колумбия.

Съставът от Чили „BANDA RENACER“ е създаден през 2000 г. специално за празника на село Ла Тирана, разположено на 80 км от Икике, административен център на регион Тарапака. Всяка година на 16 юли на това място се провежда големият църковен празник на Света Кармен. Ръководител на състава е Уолтър Гутиерес Тапиа. Ансамбълът се радва на голяма популярност по цял свят и е участвал в международни фолклорни фестивали в Китай, Франция, Уругвай, Аржентина и др.
От групата благодариха за поканата за участие в добричкия фестивал и от своя страна отправиха покана за среща в Чили догодина.

Белгия се представя с танцов състав „VREDON“. Той е създаден през 1980 г. в град Алст. Съчетава традицията със съвремието. Неговите танцьори изпълняват специфични танци с флагове под съпровод на барабани, които представят акробатичните и хореографски умения на изпълнителите. През 2013 г. със своето шоу „RED“ стават първа танцова група на провинция Източна Фландрия. Многобройните им участия по света са в паради, шествия, фестивали. Изнасят и самостоятелни  представления. Репертоарът им включва и джаз балет, съвременни танци и комбинации от различни стилове.
Съставът е бил в България през 98-ма година, а това лято преди Добрич групата е посетила Велико Търново и Трявна. В състава участват близо 200 изпълнители, като в летните им турнета се включва представителна група.

Във фестивала ще участва и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Младите танцьори продължават традицията да съхраняват и популяризират българския фолклор. Те  представят танци, характерни за добруджанската фолклорна област. Участвали са в много международни фестивали, конкурси и надигравания у нас и в чужбина. С богатия си репертоар и младежки дух, танцовият състав е част от визитката на град Добрич.