Рождественско послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
Рождественско послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан / mitropolia-varna.org, архив

"Възлюбени в Господа братя и сестри,
В тези преблагословени дни, когато изпитваме духовна сладост от великия празник на преславното Христово Рождество, боговдъхновеният църковен песонописец възклицава: „Христос се ражда – славете Го! Христос идва от небесата – посрещнете Го!“, казва в рождественското си послание Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

В посланието се посочва още: "Рождението на Иисус Христос е велико събитие в духовната история на човечеството и по-частно в историята на човешкото спасение. Единствено и неповторимо е това събитие, защото Иисус Христос веднъж дойде на земята като Спасител, Който възвести истината за живота и неотменимостта на закона на братолюбието, а чрез страданията  и смъртта Си примири човека с Бога и го изкупи от греха.

Божият Син се роди заради нас, та, както св. ап. Павел казва,“да получим осиновението“. Да станем синове Божии по дух и благодат, то значи да възлезем твърде високо, да приемем голяма Божия милост. Това е възможно за човека, но не с неговите собсвени сили. Той трябва да се роди свише от Бога. Условие за това е приемането на Иисус.

„На всички ония, които Го приеха, - на вярващите в Неговото име, даде възможност да станат чеда Божии; те не от кръв, ни от похот плътска, ни от похот мъжка, а от Бога се родиха.“ /Йоан 1: 12-13/ И така „всички сте синове Божии чрез вярата в Христа Иисуса“ /Гал. 3:26/, но чрез вяра дейна, която прави човека съпричастник на Христовия живот.

Иисус, Божият Син, се роди, за да се родим и ние в Бога, да станем и ние Божии синове, като приемем Христовия Дух, чрез което се раждаме и за истински живот. Защото Божиите синове имат плода на Духа Христов, а той е: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание“ /Гал. 5:22-23/, „доброта, правда и истина“ /Еф. 5:9/

Божият Син дойде, когато се изпълни времето. Изпълнено ли е времето за нас, за да дойде и за нас Иисус, за да се родим и ние в Него, да се родим за спасение? Времето ни ще се изпълни, когато и ние като древните човеци осъзнаем, колко зле ни пленява грехът, как трагично угнетява сърцето ни и го лишава от своето истинско виждане и изживяване; когато се отвърнем от мрачния образ на греха, както се открива в богоотстъпни дела; когато се ужасим от проявите на греха, които понякога лекомислено приемаме като постижение на човешката култура; когато силно закопнеем за нов живот, който ще бъде за нас и за всички човеци по света радост.

Със светли надежди очакваме и Новата 2016 година. Вседушевно желаем Бог на мира и любовта да бъде с нас, чрез Неговата укрепваща сила да поддържаме православното единство, да радеем за благото на Светата Църква.

С гореща обич поздравяваме нашите възлюбени в Господа чада, живеещи в пределите на Варненска и Великопреславска епархия и всички скъпи сънародници по случай светоносния празник Рождество Христово.

Нека ведно отправим горещи молитви към витлеемския Богомладенец, Княз на мира, да ощастливи човечеството с неизмеримата си благост, та през настъпващата Нова година и завинаги светът да бъде спасен от развихряне на унищожителна война.

Всещедрият Бог да Ви дари крепко здраве, бодрост и нови сили за благословен успех във Вашите трудове за изграждане на семейно щастие, дух на братство и много радости в праотеческата ни православна вяра.

Нека продължи изграждането на нови храмове. Нега да залягаме за православното възпитание и образование на младите хора, да полагаме усилия за ревностно пастирско служение и вдъхновена проповед, милосърдието да не забравяме, и дръзновено да утвърждаваме православната вяра.

Да бъде слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!

Честито Рождество Христово!

Честита и благословена новата 2016 година!

Амин!"