РИОСВ ще следи за лова във влажните зони
РИОСВ ще следи за лова във влажните зони / netinfo

Забрана да се ловува с оловни сачми във влажните зони, както и на разстояние до 200 метра около тях предвиждат промените в Закона за биологичното разнообразие, информират от РИОСВ - Варна. Забраната влиза в сила от 1 юни 2008 година.

Под „влажна зона” се разбира район, включващ езера, блата, мочурища, торфища, или други водни площи, независимо дали са естествени или изкуствено създадени, чиято дълбочина не надхвърля 6 метра, уточняват от инспекцията.

В Добрички регион влажни зони има в резерват Балтата, местността „Болата”, защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро, Шабленската и Балчишката Тузла.

Законът за биологичното разнообразие въвежда и забрана за използването на живи птици за примамка, отрови и примамки с отрова или упойващи вещества, както и звукова сигнализация, информират още от РИОСВ.

Предвидените санкции в него са глоби в размер от 100 до 5 000 лева за физически лица и имуществени санкции за юридически лица и еднолични търговци в размер от 500 до 10 000 лева. Правоспособен ловец извършил нарушение се наказва с глоба и с лишаване от право на ловуване за срок от 1 до 2 години.