РБ "Дора Габе"
РБ "Дора Габе" / netinfo
Регионална библиотека „Дора Габе” отбеляза професионалния си празник с провеждането на  библиотечен форум на тема „Библиотеката днес – предизвикателства и възможности”. В събитието се включиха  библиотекари от област Добрич, партньори, дарители на библиотеката, читатели и граждани.

Събитието откри Невяна Христова, директор на библиотеката. Приветствие от името на кмета на община град Добрич поднесе д-р Емилия Баева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности”. За  професионалния си празник библиотечните специалисти получиха приветствия и поздравителни адрес и от кмета на Добрич Йордан Йорданов и от областния  управител Детелина Николова.

По време на библиотечния форум бе представена нововнедрената  в Регионална библиотека „Дора Габе” библиотечна система e-Lib PRIMA . Специално внимание библиотечните специалисти обърнаха на  възможностите на онлайн каталога, съдържащ над 98 000 описания на книги, графични и картографски издания на български и чужди езици. Той непрекъснато се обновява и в него предстои въвеждане на модули Репродукции, Филми, Звукозаписи, Фотографии и Нотни издания. На потребителите скоро ще бъде предоставена възможност за онлайн обслужване посредством Модул "Моята библиотека" (MyLibrary), персонално пространство за регистрираните читатели с  достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки. Библиотеката ще предоставя и възможност за онлайн - презаписване на заета литература, запазване на литература и проследяване състоянието на заявката и много други услуги.

В рамките на форума бе представен проект „Библиотеката - посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”, реализиран с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България”.  Представени бяха и презентация на тема „Европейски столици на културата през 2017 - Орхус /Дания/ и Пафос /Кипър/”, инициатива на Европейския съюз за популяризиране на европейското културно наследство.

Гост на събитието бе Симона Калева, докторант „Обществени комуникации и информационни науки” в катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" в  СУ „Св. Климент Охридски”. Тя представи пред библиотечните специалисти  „Специалните издания - юбилейни, двуезични, некомерсиални и мястото им в библиотечния фонд. Няколко частни случая от света на авторското право”.

Сред  дискутираните теми на форума бяха и „Дигиталната библиотека – интегрална част от услугите, предлагани от Регионална библиотека „Дора Габе” , ценните дигитални колекции „Добруджа. Пощенски картички от първата половина на XX век”, „В света на Дора Габе”, „Фотографии и пощенски картички”, „100 години от героичната Добричка епопея”, „Да съхраним историята на Добруджа”, „Празници и обичаи в някогашна Добруджа”. Бе представено и новото факсимилно издание на библиотеката "Златна книга за Златна Добруджа" под редакцията на Хр. Цанков-Дерижан, София, 1940 г., отпечатано  през 2017 г. в Добрич от „Нилекта Принт”. Книгата е издадена с подкрепата на Министерство на културата. За предговор към изданието е поместена статията на Любен Бешков „Златна книга на Златна Добруджа”.