Разследват Хаджиев и Ганев и за други престъпления
Разследват Хаджиев и Ганев и за други престъпления / netinfo

Апелативният съд във Варна потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" за бившия областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев и ексшефът на дирекция в областната управа Пламен Ганев. Тя им бе наложена на 4 март от Добричкия окръжен съд.

Към първоначално повдигнатите 7 обвинения за престъпления по служба, 48-годишният Хаджиев и 35-годишният Ганев са привлечени като обвиняеми и за нови престъпни деяния, уточняват от съда. Така от 12 март двамата се разследват за извършването на 23 сделки с имоти - държавна собственост, с които са били причинени щети на държавата за повече от 450 000 лева. Разследването е започнало през юли миналата година, а в началото на януари тази година е образувано досъдебното производство. Според обвинението Хаджиев и Ганев като длъжностни лица са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си и за свои близки облага. Част от разследваните сделки са свързани с продажба на имоти на ПК „Приморец" чрез тръжна процедура, проведена през май 2009, когато Ердинч Хаджиев е бил областен управител, а Пламен Ганев е бил директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост". Продадени прилежащи площи към сгради на Земеделска кооперация „Приморец" в село Тюленово, община Шабла, които не са били заплатени от купувачите. Нанесената на държавата вреда само за тази сделка възлиза на 116 334 лв.

Въззивната апелативна инстанция днес сподели изводите на Добричкия окръжен съд, че Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са съпричастни към престъпленията, за които се разследват и не прие възраженията на адвокатите на двамата обвиняеми, че първоначалното обвинение е изменено. Необосновани са и доводите на адвоката на д-р Ердинч Хаджиев, според който близо 1300 пациенти от 5 села, обслужвани от него ще останат без лекарска помощ. Според съда в компетентността на държавата е да реши проблема с отсъствието на практикуващ лекар в посочения район.

Апелативният съд преценява, че престъпните деяния, за които се разследват двамата са тежки, умишлени престъпления, за които законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 3 до 5 000 лева и лишаване от права. Определенията не подлежат на обжалване.