Проф. Байкова съветва: Пийте алкохола с вода, за да нямате махмурлук
Проф. Байкова съветва: Пийте алкохола с вода, за да нямате махмурлук / © Thinkstock/Getty Images

По време на празниците е препоръчително да не се комбинират няколко алкохолни напитки, като е хубаво избраната напитка да се сервира със салата и вода. Това съветва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, в интервю за Агенция „Фокус".

„Ако консумирате алкохол по празниците, съветът ми е да не комбинирате няколко алкохолни напитки, да се съсредоточите върху една и то в умерено количество. Освен това алкохолните напитки винаги се сервират с трапезна вода, защото те дехидратират организма. За да не се събудим с главоболие на следващия ден, за да нямаме дискомфорт, трябва да има разредител, но не газирана напитка заради наличния в тях въглероден двуокис. Не трябва да се приема и алкохол на гладно", обясни проф. Байкова.

„Ние, българите, сме почти единствената нация в световен мащаб, която започва празниците си с концентрирана напитка - ракия и салатка. След това преминаваме на вино, като все по-често избираме по-модерните, шампанизирани десертни вина. Ако не се ограничим до малката ракия, а се изпият 1-2 ракии, последвани от вино и то в комбинация с мазните сармички, свинско месо или туршии с повече сол, има риск най-малкото да направим хипертонична криза, да повишим кръвното налягане или пък да направим една чернодробна реакция, тъй като той е биохимичната ни лаборатория, образно казано. Той трябва да се справя с алкохола, с мазнините и с цялата гама от разнообразни хранителни вещества, които трябва да обработи, да разгради, да метаболизира и да излъчи като разградни продукти в отделителната система", обясни специалистът.

В интервю за ТВ7 проф. Донка Байкова коментира, че не е необходимо след снощния маратон от 7,9 или 11 ястия да продължим да трупаме килограми, наблягайки на блюда от друга хранителна гама: „Съветвам хората да не забравят, че през следващите няколко празнични дни ще имаме поводи да си изядем кулинарните изделия, които сме приготвили. От салатата до основното ястие и до десерта нека да има интервал от поне половин час", заяви специалистът по здравословно хранене.

Според нея, когато човек се храни здравословно, храната се етажира на нива в стомашно-чревния тракт, а не се разбърква. „Трябва да започнем с нещо, което да раздвижи червата. Това са минералите от зеленчуците. Приемайки ги, подготвяме организма си за следващото натоварване. След това може да пристъпите към белтъчно ястие и накрая към месото. Днес не трябва да ядем пържоли, а ракията нека да е в минимални количества.

След това може да изпиете по чаша вино, но в никакъв случай напиването да не завършваме с шампанско. Нашето кисело мляко е много добър фактор, който намалява риска от свръх мазното хранене.

Считам, че днес най-подходяща салата не са туршиите, а млечната", каза още проф. Байкова. Според нея, най-добрата закуска е киселото мляко, смесено със сок от мандарина, портокал или грейпфрут.

След празниците в никакъв случай не мислете за рязко сваляне на килограмите, защото това е стрес за организма, добавя Донка Байкова. Тя съветва да се движим повече, за да не счупим кантара.