Проект на Балчик за иновативни културни събития – класиран втори в страната
Проект на Балчик за иновативни културни събития – класиран втори в страната / Дарик Добрич

Община Балчик спечели безвъзмездна финансова помощ по проект "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития" по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщават оттам. Проектът се нарича "Балчик - сцена на изкуствата" и е класиран на второ място сред всички български общини, кандидатствали за средства. Общата му стойност е 525 540 лева, като 499 263 лева ще бъдат осигурени от програмата. Партньор на община Балчик в двугодишния проект е Фондация "Формат СФФ".

"Балчик - сцена на изкуствата" обхваща поредица от културни събития, които да достигат до по-голям брой хора, като бъдат осигурени със съвременни технически средства и им се направи добра реклама. Ще бъде направен интерактивен уеб портал, в който ще бъдат включени някои от най-успешните фестивали в Балчик. Потребителите ще научават за актуалните културни събития в региона и ще имат възможност да дебатират и да дават нови идеи.

Със средства по проекта ще бъде закупен мобилен екран, който може да бъде разположен на различни места - дори и в морето, ще бъде осигурена нова сцена и озвучителна апаратура. По проекта ще се създаде среда за виртуален хор, съобщават още от общината. Това иновативно решение ще бъде представено на фестивала "Черноморски звуци" догодина. Нетрадиционни сцени за изпълнения на класическа музика ще станат плажът, улицата и пристанището на Балчик.

Семинари, уоркшопи и пърформънси в рамките на фестивала за театрално изкуство "Виа Понтика" са включени също в одобрения за финансиране проект с намерението младите артисти да бъдат обучавани да взаимодействат с публиката, а тя самата да бъде участник в представленията.