Червеногушите гъски се оттеглят на север
Червеногушите гъски се оттеглят на север / БДЗП

Най-високата численост на зимуващи червеногуши гъски в Крайморска Добруджа беше регистрирана едва в последните дни на януари, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Тогава при извършването на редовните наблюдения на зимуващите птици в района на Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс бяха наблюдавани 5844 червеногуши гъски – световно застрашен вид и 2303 големи белочели гъски.

Започна мониторингът на червеногушите гъски

Това са най-високите числености и на двата вида за настоящия зимен сезон, въпреки че постоянен мониторинг бе извършван от ноември насам. Причина за това е изключително меката зима и положителните температури през тази зима. И въпреки, че това са най-високите числености на гъски към момента, то те са твърди ниски в сравнение с достиганите през предишни години.

Гъските в района на Крайморска Добруджа вече се оттеглят на север. Факторите, които оказват влияние върху тяхното придвижване към Румъния са чувствителното затопляне на времето в целия район, размразяването на подходящи за птиците водоеми в северната ни съседка и не на последно място безпокойството от страна на провеждания в местата за нощуване и част от местата за хранене на гъските лов.

Друг източник на безпокойство, водещ до трайното прогонване на птиците от Дуранкулашко езеро е, например, незаконния риболов с мрежи през тъмната част на денонощието. Това е постоянна заплаха за птиците, обитаващи езерото.