Прекратиха дело по колективен иск срещу мърляв съсед
Прекратиха дело по колективен иск срещу мърляв съсед / netinfo

Добричкият окръжен съд прекрати производството по делото по колективен граждански иск, подаден от 14 собственици на апартаменти в жилищен блок в Каварна срещу мърляв съсед. Искът е първи по рода си, разглеждан в добричкото съдилище.

В молба от юли 2008 година те настояват съдът да преустанови нарушението и последиците, причинени от техния съсед Георги Спасов. От три години той не поддържа хигиена в жилището си, приютява бездомни кучета и котки и създава предпоставки за разпространение на болести. Ищците посочват, че многократно са предлагали на мъжа помощ в пари, натура и средства за боядисване на жилището с цел подобряване на хигиената там и дезинфекция. Реакция от негова страна обаче нямало.

След като много от децата им са били изпохапани от бълхи, те се събрали пред апартамента на ответника в знак на „гражданско неподчинение” и го принудили да изведе животните. Обитателите на проблемния жилищен вход са търсили съдействието на Районна прокуратура – Каварна, общинската администрация и общинския отдел „Екология”, обръщали се към омбудсмана на община Каварна и връчили писмено предупреждение на Спасов. На общо събрание на 10 юли живущите в този вход решили с пълно мнозинство да се обърнат към съда. В блока живеят над 40 души, като всички са собственици на апартаментите.

Добричкият окръжен съд обаче отхвърли иска, защото според магистратите не е използвана подходящата законова форма за внасянете му. Според Гражданско-процесуалния кодекс само специализирани организации за защита на някакви интереси или група лица могат да внасят такива искове. В случая ищците са поименно индивидуално определени и са нелегитимни. Протестиращите могат да търсят правата си само като общност – например „хора на територия на замърсяване на околната среда от индустриално предприятие”, „лица, доверили се на реклама на тютюневи изделия, прикриваща вредните последици от употребата им” и др., пише с съобщение на пресслужбата на съда.

В решението на съда се казва, че ищците могат да си търсят правата по Закона за собствеността. В член 45 и последващите от закона се казва, че човекът може да бъде изваден от входа по решение на Общото събрание на съкооператорите. Това става, ако той не спазва решения на ОС за вътрешния ред и добрите нрави и не е прекратил нарушението след писмено предупреждение от домоуправителя.  

Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, в срок от 7 дни след получаването му.