Правят профилактични очни прегледи на 6-годишните

Правят профилактични очни прегледи на 6-годишните
Правят профилактични очни прегледи на 6-годишните / sxc.hu
Правят профилактични очни прегледи на 6-годишните
71183
Правят профилактични очни прегледи на 6-годишните
  • Правят профилактични очни прегледи на 6-годишните

Хората стават все по-съвестни в грижата за своето здраве и обръщат внимание на предпазването, каза в ефира на Дарик д-р Софка Берова - специалист офталмолог. Заедно с д-р Бацинов, тя участва в програма на Лайънс клуб Добрич за профилактика на детското зрение между 3 и 6 годишна възраст. Мобилният кабинет, оборудван с техника, закупена с европейско финансиране, работи вече от 7 години. Обхванати са всички детски градини от областния център, учебни заведения в Каварна, Балчик, Тервел. Техниката се предоставя за ползване и в други градове, както и в Румъния. Тази пролет ще се преглеждат 6-годишните от предучилищните групи.

В Добричко не се наблюдава ниво на очни аномалии при децата по-високо в сравнение със страната и света, каза д-р Берова. Най-честите проблеми си остават късогледството, далекогледството, ленивото око, кривогледството, няма регистрирани особени и редки малформации и проблеми. В областта има случай на наследствено заболяване, което се среща в определен район и е познато на лекарите от години.

Прегледите на децата протичат под формата на игра, разказа още специалистът, и малките пациенти ги приемат много добре, което спомага по-нататъшните им посещения при специалисти. Вниманието на родителите също е голямо, вземат се мерки за изпълняване на препоръките, които дават лекарите, каза д-р Берова, като уточни, че изборът на специалист не е предначертан.

Тя напомни на родителите кога трябва да проведат ранни очни прегледи на децата си - около и преди 3 годишна възраст. Това са случаите на преждевременно раждане и престой в кувьоз, при бебетата ин-витро, при регистрирани заболявания в семейството. Трябва да се следи също поведението на децата - дали ги боли глава след занимания; изкривявания на очните ябълки; накланяне на главата; рисуване и писане от близо.

Политиката на профилактика в 21 век е насочена освен към децата и към възрастните хора, каза още специалистът. Възрастовият праг на живот се вдига и трябва се наблюдават пенсионерите за катаракта и глаукома, за да им се осигури добро качество на живот. Докато катарактата е овладяна с поставянето на изкуствени лещи, глаукомата е коварна и фатална болест, каза Берова. Тя се открива често след като вече е настъпила слепота. Профилактиката там е задължителна, особено в случай на генетична обремененост. Прегледите трябва да са много подробни около 40 годишна възраст, когато обикновено се поставят първите очила за четене.

Повече чуйте от д-р Софка Берова в аудио файла.