Поставят паметна плоча на Васил Левски в Еникьой
Поставят паметна плоча на Васил Левски в Еникьой / ВМРО
Поставят паметна плоча на Васил левски в Еникьой
35177
Поставят паметна плоча на Васил левски в Еникьой
  • Поставят паметна плоча на Васил левски в Еникьой

Сформиран е Инициативен комитет за поставяне на паметна плоча на Васил Левски на сградата на храма „Св.Св.Кирил и Методий" в село Михаил Когълничану /Еникьой/, област Тулча, Република Румъния. Това съобщиха от добричката организация на ВМРО. Воеводите мотивират идеята си за поставянето на мемориала с факта, че Апостолът е учителствал в севернодобруджанското село Еникьой от есента на 1866 до пролетта на 1867 година. 

Инициативният комитет е 7-членен и е оглавен от зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов. Проектът за паметната плоча е готов, той е дело на арх. Миломир Богданов - експерт по културно-историческо наследство. Осигурени са и средствата за инициативата в размер на около 1500 лева. Ако бъдат получени необходимите разрешителни от префектурата в Тулча и от румънската православна църква, плочата ще бъде поставена на фасадата на храма до 19 февруари 2011 година. 

Северна Добруджа стават все по-малко местата, които отбелязват по някакъв начин българското минало на тази земя. До преди 70 години българите там са били мнозинство. В Северна Добруджа има много следи от българско присъствие, но българите ги няма. И ние самите сме забравили това място. До там са 2 часа път от Добрич, но никой не ходи там. Църквата е малка, не се поддържа много и може един ден да рухне. Затова решихме да поставим плочата точно там, за да отбележим това място и да го запазим", заяви Костадин Костадинов. Според него селото може да се превърне в обект за родолюбив туризъм. 

В прикачения файл чуйте още от общинския съветник от ВМРО Йордан Йорданов и от Костадинов: