Подмениха 700 от уличните лампи в Добрич
Подмениха 700 от уличните лампи в Добрич / Дарик Добрич

До края на март ще приключи монтирането на новото улично осветление в Добрич, съобщи за Дарик зам.-кметът Пламен Ганчев. Дейностите започнаха в началото на месец ноември м.г. Досега са сложени 700 от общо 800 стълба, а на 580 са поставени и осветителите. Електрозахранването ще става по въздуха, защото подземните кабели са амортизирани, каза Ганчев.

В същото време върви демонтирането на досега ползваните улични лампи, които бяха поставени преди 14 години. От общината са приканили всички фирми да премахнат своите кабели, захванати на тях. Чугуненият материал от старите стълбове се ползва за изработка на пейки, каза Ганчев.

Той обясни, че новите лампи са с 6-метрови метални стълбове, което осигурява по-добра защита от вандализъм. Поставени са на един метър в земята и имат много дълъг живот, подчерта той. Те са на 30 метра една от друга, защото са по-високи и имат по-голям обсег от старите. Лампите са с ниско енергийни светодиодни осветители (LED технология), които са по-трайни и ще дадат 40% икономия.

За тази година общината е планирала 70 000 лева по капиталовата програма за финансиране на ново осветление от същия модел и на места, които не са обхванати по проекта. Зам.-кметът посочи, че заделянето на средства за това ще продължи всяка година до пълната подмяна на уличното осветление в града.

Проект на общината за нови 800 осветителни тела е осигурен с безвъзмездно финансиране от Международен фонд „Козлодуй". Стойността му е 700 000 лева, изпълнява се от испанската фирма „Етралукс". Нови лампи се монтират в част от кварталите „Дружба 1, 2, 3, 4", „Добротица", „Христо Ботев", ЖК „Русия 2" („Червената пръст") и събирателни улици в централната градска част.

Подмениха 700 от уличните лампи в Добрич
netinfo