Подадоха 28 декларации с искане за данъчни облекчения
Подадоха 28 декларации с искане за данъчни облекчения / Sofia Photo Agency, архив

От началото на годината досега в добричкия офис на НАП са подадени 407 данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица.
В 28 от тях са поискани данъчни облекчения. 24 души желаят да ползват облекчения, свързани с намалена работоспособност, един за застраховка живот, а три от исканията са за облекчения за млади семейства. Данните съобщи за Дарик Антоанета Иванова - инспектор в отдел "Услуги за клиента" в добричкия офис на НАП. Тя припомни условията, при които могат да се ползват данъчни облекчения.

Хората с 50 и над 50 на сто намалена трудоспособност могат да ползват облекчение от годишната данъчна основа в размер до 7 920 лева. Условието е да приложат валидно решение от ТЕЛК.  До 10% може да се намали годишната данъчна основа при наличието на допълнително доброволно пенсионно осигуряване и доброволно здравно осигуряване. От същото данъчно облекчение могат да се възползват хората, които имат сключена застраховка живот.

През последните две години се регистрира засилен интерес към облекчението, което могат да ползват млади семейства с ипотечни кредити, отбеляза Иванова. При него годишната данъчна основа се намалява с направените през годината лихвени плащания върху първите 100 000 лева по ипотечния кредит. Облекчението могат да ползват семейства, които отговарят на три условия - договорът за ипотечния кредит да е сключен от лице, което има граждански брак. Поне единият от двамата съпрузи да не е навършил 35-годишна възраст при договаряне на ипотечния кредит и ипотекираното жилище да е единствено за семейството.

Антоанета Иванова припомни, че срокът за подаване на декларациите от физическите лица изтича на 30 април.

Данъци могат да се намаляват и чрез дарения, но засега в добричкия офис на НАП няма такива случаи, посочи още Иванова. С дарение в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция" и/или Центъра „Фонд за лечение на деца" данъчната основа може да се намали с до 50%.

5 % отстъпка се ползва при направени дарения в полза на здравни или лечебни заведения, на БЧК, на домове за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, на  детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

Данъчно облекчение може да се ползва и при дарение за културата. В такива случаи данъчната основа се намалява с до 15%.