Отпуснаха финансова помощ на четири храма в генералтошевско
Отпуснаха финансова помощ на четири храма в генералтошевско / netinfo

Дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет отпуска финансова помощ за четири молитвени храма на територията на община Генерал Тошево. Искането за подкрепа е отправено в началото на тази година. За благоустройствени нужди държавна субсидия по 5 000 лева ще получат два православни храма и две джамии. Това са църквите „Св. Св. Кирил и Методий" в с. Житен и „Св. Пророк Илия" в с. Малина, както и джамиите в с. Йовково и с. Къпиново. Целевите субсидии трябва да бъдат изразходвани и отчетени от настоятелствата до 15 декември тази година.

С общата сума от 20 000 лева ще бъдат обезпечени належащи ремонти по сградите и консервиране на съхраняваните в тях икони и други религиозни предмети. За храм „Св. Пророк Илия", средствата, които постъпват сега, ще бъдат изцяло вложени в изграждането му, след като Общински съвет Генерал Тошево взе решение за отдаване на място за строежа. На 2 юни ще бъде направена и първата копка.

През изминалата година в община Генерал Тошево бяха осветени две нови църкви, припомнят от общината - „Св. Еразъм Охридски" в с. Василево и „Св.Апостоли Петър и Павел" в с. Люляково. В ход са и дейностите по даване разрешение за строеж и проектиране на параклиси в с. Росица и с. Писарово.

Отпуснаха финансова помощ на четири храма в генералтошевско
netinfo