Отмениха присъда за пари, получени по програма за насърчаване на заетостта
Отмениха присъда за пари, получени по програма за насърчаване на заетостта / netinfo
Добричкият окръжен съд оправда семейство от Тервел по повдигнатото му обвинение за неправомерно получени 1 958 лева от държавния бюджет, съобщават от пресслужбата на съда. Окръжните магистрати отмениха изцяло наложената на семейството осъдителна присъда от Районния съд в Тервел.

По предложение на съпруга си през 2005 година Гюлюмсер Илияз кандидатствала по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”.  С регистрирана на нейно име фирма тя представила проект пред Дирекция „Бюро по труда” - Тервел. Поискала финансиране за четири лица, които трябвало да бъдат наети за отглеждане на 100 овце. Като пълномощник на фирмата съпругът й Бейзат Иляз сключил договора с Агенцията  по заетостта. При извършени по-късно проверки обаче е констатирано, че наетите лица отсъстват от работното си място. Районният съд в Тервел е приел за доказано, че Бейзат Илияз чрез съставяне на неистински официални документи и документи с невярно съдържание съзнателно е дал възможност на съпругата си като президент на фирма, да получи без правно основание пари от държавния бюджет. Той е бил осъден на условно лишаване от свобода за 1 година,  а съпругата му е била призната за виновна, че е получила неправомерно тези 1 958 лв. и е осъдена на 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Окръжният съд обаче приема, че постановената присъда на собственичката  и нейния съпруг е незаконосъобразна и необоснована.  С приетата от въззивната инстанция счетоводната експертиза  се установява, че фирмата е изплатила на работниците общо 1 941 лева. Наетите лица  обясняват, че са отработили декларираното време, но реално са били ангажирани в сутрешните и вечерни часове, поради което са отсъствали при направените проверки. Съдът приема, че те са получили начислените заплати.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.