/ ХГ Добрич
В Художествена галерия – Добрич в 18.00 часа се открива изложба на художника Иван Кирков /1932-2010/. В две от залите на галерията са подредени рисунки и гвашове, събрани и запазени от Борис Стателов, собственик на първата частна галерия, открита през 1988 г. във Варна.

Изложбата дава възможност да се запознаем както с ранните рисунки на художника – от 40-те години, така и с по-късните му работи. Някои от тях са с посвещения на Борис Стателов, съпругата и сина му. Изложбата се допълва от мисли на художника за рисуването и творчеството, негови стихове, информация за Галерия 8. Ще бъде представено и словото на писателя Йордан Радичков при откриване на изложба на Кирков.
 
Критиците определят Иван Кирков като „живописен феномен“, „легендарно име в българското изкуство, „талантлив радикалист“ в различните художествени жанрове. Сред познатите му декоративно-монументални творби са: металопластика в централна ЖП гара /1974/;  стенописи и завесата в Народния театър „Иван Вазов“ /1976/; металопластика в НДК /1981/; мозаечно пано в Министерството на външните работи /1983/ - в София; както и в Добрич – фреското в Огледална зала „Нели Божкова“; мозаечни пана /в колектив с Божидар Йонов/ и завесата в ДТ „Йордан Йовков“/1980/;  мозаечно пано в сладкарница „Театър“. Правил е още мозаечно пано в дом-паметник „Бузлуджа /1981/; мозаечни пана в библиотеката и в бившия партиен дом и стенопис на кино „Септември“ в родния Асеновград.
 
Художникът е роден на 1 януари 1932 г. в Асеновград. През 1955 г. завършва Художествена академия - София, специалност живопис – възпитаник е на проф. Кирил Цонев и проф. Илия Петров. Следват години, в които илюстрира и оформя книги на Елин Пелин, Цанко Церковски, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадач, Иван Тургенев; илюстрира и много издания на периодичния печат. Работи като сценограф в киното, в Сатиричния театър, в Младежкия театър и операта.
„През 1961 г. участието му в Първата младежка изложба с картината „До морето“, се превръща в един от акцентите на широка обществена полемика, а името му става синоним на неконформизъм и дързост. Репутацията му на принципен противник на рутината и визуалната пошлост се утвърждава и с първата му самостоятелна изложба през 1969 г., открита със слово на Йордан Радичков.
Изумителната творческа активност на Иван Кирков, склонността му към експериментиране в различни об­ласти и жанрове, щастливото съчетание между интуиция и инте­лект в творбите му го правят един от най-дискутираните съвре­менни художници.“ (от книгата на Петър Змийчаров; „Иван Кирков – личен Ренесанс“; 1988 г.)
 
В последните години от живота си, художникът живее и работи в родния Асеновград. Има самостоятелни изложби: София - 1969, 1978, 1987, 1996, 2004 - ретроспективна изложба в НХГ, 2016 – в НБУ; Добрич - 1984, след 1989 г. – изложби в Пловдив и Бургас; Асеновград – юбилейна изложба, 2002.
 
Борис Стателов е представял творчеството на Иван Кирков в многобройни изложби в галерия 8, във Варна и в София. В каталога, издаден през 2015 г., галеристът споделя: „Иван Кирков бе скъп приятел и любим автор. Той събуди и провокира колекционера в мен. Във всяко писмо, дори когато бяхме на гурбет в Либия, получавахме от него дребни рисунки. При всяко от взаимните ни гостувания и срещи имахме - аз и съпругата ми, нови от тези без­ценни подаръци. Беше ми оставил във Варна десетина гваша Talens. Бидейки в къщи, при нас, той често казваше „Цеце, дай ми нещо 3а драскане“. И започваше да „драска“. И така с годините се получи една колекция с неизвестни на широката публика рисунки и гвашове, част от която е на вашето внимание".