Откриха мемориал „Военноморска слава на Русия“  на нос Калиакра
Откриха мемориал „Военноморска слава на Русия“ на нос Калиакра / Община Каварна

Архитектурно – мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия“, посветен на адмирал Ушаков и Руския черноморски флот, бе открит на нос Калиакра, съобщиха от община Каварна.  Благодарствен молебен отслужиха представители на българската и руска православни църкви - Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Епископ Тирасполски и Дуббосарски Савва. Лентата прерязаха вицепрезидентът на България ген. Ангел Марин, посланикът на Русия в България Юрий Исаков, Олег Атьков - вицепрезидент на Руските железници, Герой на Съветския съюз, летец космонавт и кметът на Каварна Цонко Цонев.

Арката с 18 камбани с имената на корабите, с които се е сражавал Ушаков, е издигната по инициатива на Форум „България - Русия“, посолството на Русия и община Каварна по случай 220-та годишнина от победата му над османския флот. Тя допълва паметника на адмирал Ушаков, издигнат през 2006 г. и завършва комплекса, оформяйки го като пантеон на победителите.

В Исторически музей - Каварна бе открита изложба от копия и реплики на икони от Русия, България, Грузия и Сърбия на тема “Светци воини на Православието. От Св. княз Владимир до Св. адмирал Ушаков”, информираха още от крайморското кметство.Събитията са част от програмата на Първия Българо - Руски обществен форум „Духовни коридори: България – Русия - Европейски съюз - 2011“, благословен от патриарсите на българската и руска православни църкви. Форумът премина под  патронажа на вицепрезидента на България ген. Ангел Марин и вицепрезидента на Руските железници Олег Атьков.