Газов сондаж
Газов сондаж / Дарик Добрич
Русгеоком не се отказва от добива на газ в Добруджа
95094
Русгеоком не се отказва от добива на газ в Добруджа
  • Русгеоком не се отказва от добива на газ в Добруджа

Фирма „Русгеоком БГ“ ЕАД, която иска концесия за добив на газ в Добруджа, не планира да се откаже от инвестиционното си намерение, съобщи в ефира на Дарик инж. Димитър Мерачев, геолог и служител в компанията. Според него, отправеният от местните жители ултиматум със срок 3 ноември не налага да стопират дейността си.

От фирмата са предложили на протестиращите зърнопроизводители среща, на която да изложат и писмени гаранции за всичко, което ги притеснява. Разчитаме на ползотворен диалог, посочи Мерачев и подчерта, че нито сондажите, нито преносът на газ ще попречат на обработката на земята или ще изискат отчуждаване на земеделски имоти.

Тръбите ще се полагат на 1.5 м дълбочина, ще са дебели само 50 мм, посочи той. Няма да се ползват 270 кв.км площ земеделска земя, на нас не ни трябва, посочи той. Площта за 8-те площадки за добив ще бъде по 10 декара, като след сондирането, ще се слага оградна мрежа на всеки сондаж от 40-те по 4 кв.м, а околната земя ще може да се експлоатира.
 
Пред Дарик специалистът отговори на повечето важни въпроси, които зададоха хората на финалното обществено обсъждане в Генерал Тошево. Той посочи, че притесненията за използване на неконвенционална технология тип фракинг са неоснователни, защото въпреки голямата дълбочина, на която ще се сондира (2 – 2 700 м) газът ще се вади от същите типове скали, които и при по-плитките залежи в Добруджа като Тюленово, Дуранкулак и т.н. Той ще се извлича от техните пори и пукнатини под собственото му налягане, а освободеното от газа място в скалите ще бъде естествено запълвано с пластови води, които ще дойдат отдолу. Мерачев бе категоричен, че няма да се ползва питейна вода при сондирането и извличането на газ.
 
Относно пробиването на водоносния хоризонт малм-валанж, от който се черпи питейна вода в Добруджа, а и в цяла Северна България и Румъния, Мерачев посочи, че той отдавна е преминат от хиляди сондажи в над десет находища на газ и нефт в Северозападна България, където се осъществява добив, без да има данни за замърсяване. Това се прави и в съседна Румъния, където има над 270 нефтени и газови находища под водоносния хоризонт, също без последици за чистотата на водата.

Мерачев обясни, че това не е езеро, а отново скали с пукнатини, които се пълнят с дъждовна вода, която циркулира от Карпатите до Девня и ако има замърсяване, ще се отрази навсякъде. Той отново описа метода на пускане на сондата през подземния водоизточник, където първо ще се ползва промивна течност с високо съдържание на глина, която ще обвива главата на сондата, а след това наоколо ще се циментира за изолация.
 
Попитан също как ще коментира мнението, че находище „Спасово“ ще даде пренебрежимо малко газ – около 2% от потреблението у нас, за да си струва експлоатацията и рисковете от замърсяване, Мерачев бе категоричен, че и най-малките количества гориво си струват, тъй като правят страната ни независима от вноса отвън. Той подчерта, че не разбират протестиращите, които биха прогонили всеки инвеститор поведението си.

„Подобно отношение значи съсипване на минно-суровинната индустрия у нас, което е безумие. Ако не поемем ние концесията, тя ще бъде дадена на друг“, уточни геологът.
 
Чуйте цялото интервю с инж. Димитър Мерачев в прикачения файл.