Осветиха  възстановената църква  Свети Димитър   в село Горичане
Осветиха възстановената църква Свети Димитър в село Горичане / netinfo

Православният храм в село Горичане, който носи името "Свети Димитър ", беше осветен  от Варненския и Великопреславски митрополит  Кирил, в съслужение със свещеници от Варненска и Добричка област, съобщават от пресслужбата на община Шабла.

Възстановяването на църквата започва  през 2004 година  по инициатива на църковното настоятелство с председател отец Павел и кметския наместник Мария Димитрова. Чрез  т. нар. малки проекти за изграждане на инфраструктурни обекти през 2005 година е възстановен покривът на храма. Останалите строителни работи са финансирани със средства, получени като рента за 100-те декара църковни земи и частни дарения.

Над главния  вход на храма е зографисана икона на Свети Димитър. Тя е подарък от Улрих Бееман - председател на асоциация "Интерхелп ", който от известно време има имот в селото и се чувства част от него.

На празника присъстваха кметът на община Шабла Красимир Кръстев и председателят на общинския съвет  инж. Димитър Арнаудов, които подариха на църквата свещник и икони на Богородица и Христос.